Kézimunkázás pozitív hatásai

A teljes csend elérésének egyik eszköze lehet a hímzés bármely formája, de a kötés és a horgolás is. Egy-egy hímzés elkészítéséhez rengeteg színt kell használni. A különböző színek jótékony hatással vannak szervezetünkre. Ahogy a hímzőfonalak szálaiból szirmok, virágok, színes motívumok alakulnak ki a kezünk alatt, a színek megfelelő helyre illesztésén kívül nem köti le a figyelmünket más, például a számolás, mint többek között a keresztszemes hímzésnél, a kötésnél vagy a horgolásnál. 

Hímzés közben van lehetőségünk nyugodtan végiggondolni a közelmúlt eseményeit, megtervezni a másnapot, úgy, hogy a kezünkkel és szemünkkel végzett tevékenység miatt folyamatosan a jelenben maradunk. Mindig a jelenben kellene maradnunk, hogy objektív aktív szemlélői maradhassunk a körülöttünk zajló eseményeknek. Ehhez nagy segítség lehet a hímzés, mert maga a tevékenység folyamatosan a jelenben tart és így „kívülről” tudjuk szemlélni az elmúltat és a jövendőt is. 
Figyelmünket sokkal könnyebben összpontosítani tudjuk akkor, ha leszámolható mintával dolgozunk, vagy kötünk, horgolunk, ahol számolni kell, úgy sokkal egyszerűbb. Ahogy belemerülünk a kézimunka világába, egy idő után csak azt vesszük észre, hogy már hosszú percek óta nem gondoltunk semmire, sikerült igazán kikapcsolni gondolatainkat. Ennek meglepő eredménye, hogy bár folyamatosan tevékenykedtünk, mégis sokkal nyugodtabbnak, pihentebbnek érezzük magunkat. Ez igazán aktív, mégis pihentető kikapcsolódás, feltöltődés. 

A pozitív élettani hatások mellett a kézimunka egy igencsak hasznos tevékenység is. Az elkészült darab után megtapasztalhatjuk az alkotás örömét, mely szintén hozzájárul lelkünk ápolásához. Sőt mi több olyan darabot készítettünk, melynek hasznát vehetjük a hétköznapokban is akár mi magunk, akár úgy, hogy ajándékba adjuk szeretteinknek, vagy bárkinek, akinek szeretnénk. De egyszerűen gyönyörködhetünk is benne és büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy igen ezt mi készítettük a saját kezünkkel. Az alkotás örömét senki nem veheti el tőlünk.